Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są świeże, aromatyczne i właściwe dla każdego. Szablonowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również dobre oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, ale również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska w Krakowie
Spójrz na parę poniższych składników, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.